Aquesta és la pàgina web del Celler Clot de les Soleres, hi trobareu:

- Una breu història de la finca Can Ferrer de la Vall de Piera (Anoia).
- Detalls sobre l'elaboració artesanal dels vins naturals (vi sense sulfits afegits) amb procediments ecològics i biodinàmics.
- Fotografies de les vinyes i el celler.alt

     La finca

La finca Heretat Ferrer de la Vall es troba al terme municipal de Piera a l'Anoia a Catalunya, Espanya.

Es té constància de la masia de la finca Ferrer de la Vall des del segle XVI. Històricament, fins l'arribada de la fil·loxera (el 1888), la finca estava dedicada principalment al cultiu de vinya, i només tenia unes 2-3 Ha. forestals i 1 Ha d'horta.

La finca està formada per 130 Ha, de les quals actualment 23 Ha estan dedicades a la vinya de secà, sense irrigació.

Les terres son de tipus calcari, amb aglomeracions de grava i alguna afloració d'argila, tipus franc-llimós.

La finca gaudeix d'un clima benigne tot l'any, està orientada a sud-est i queda protegida dels vents de nord, a l'hivern. A l'estiu, la marinada arriba passat el migdia (al voltant de les 13h) aportant humitat i refrescant els ceps. La temperatura mitjana en els mesos més càlids és de 29ºC i en els mesos més freds és de 2ºC aproximadament, no patint gaires gelades en els hiverns normals, la precipitació mitjana anual és de 606 litres.

     Les vinyes

Les vinyes estan situades entre 290m i 325m sobre el nivell del mar, en el terme municipal de Piera (Anoia), dins de la demarcació de la DO Penedès. Les vinyes també tenen el reconeixement de la DO Cava i la DO Catalunya.

Les hectàrees de la finca són de secà, sense irrigació. Les vinyes de varietats blanques, més delicades i que necessiten més ventilació per protegir-les de possibles brots de botritis, contràriament al que és més habitual, les hem plantades a les cotes més altes. Amb aquesta estratègia s'aconsegueix reduir la producció en les varietats blanques augmentant, per tant, la qualitat i el grau. Les vinyes de varietats negres, donat que son varietats més resistents, les hem plantat a les cotes més baixes de la finca i així endarrerim parcialment la seva verema.

Totes les vinyes de la finca estan emparrades amb el sistema royat. Es fa una poda curta, deixant únicament dos borrons per cada cap i només tres caps a cada braç. S'esporga manualment (poda en verd) i es repassa l'herba i els rebrots a mà. Amb les varietats blanques més sensibles (macabeu, chardonnay i malvasia) es fa un despampolat ocasionalment buscant una major insolació i airejament del raïm, al mateix temps que es busca un equilibri amb l'àrea foliar necessària per una major transformació en sucres.

Les vinyes es tracten de manera ecològica, reduint sempre els nivells màxims d'inputs (coure i sofre), procurant que els ceps agafin resistència per ells mateixos. S'ha optat per no llaurar les vinyes, per crear una coberta vegetal: aconseguim una competència per l'aigua en els períodes d’hivern i primavera, limitem l’erosió i mantenim la fauna que ens es beneficiosa. Únicament passem la intercepa en alguns casos, buscant que el cep arribi per si sòl a un equilibri, sense forçar la planta a unes produccions que ens portarien a una disminució de la qualitat. Emprem la tècnica de la confusió sexual, distribuint feromones en diferents punts de les parcel·les, contra el corc. Es passa a segar l’herba 2 o 3 vegades l’any.

Les vinyes disposen del certificat de producció ecològica (CCPAE).

Cultivem aquests tipus de raïm:


     Celler

El celler Clot de les Soleres pren el nom d'una de les parcel·les de la finca Heretat Ferrer de la Vall.

Es té coneixement de la masia de la finca Ferrer de la Vall des del segle XVI. A la casa es troben cubs de fermentació resultants de les diverses ampliacions que s'hi van fer al llarg dels segles XVI i XVII.

Als voltants del 1880, es construeix una nau separada de la casa dedicada a l'elaboració del vi, amb cubs de fermentació i botes de 1000 litres on emmagatzemar-lo. Es coneix que s'havien arribat a transformar, depenent dels anys, entre 1300 a 1800 càrregues de raïm en 1600-2000 Hl. de vi.

Quan la fil·loxera arriba a Piera, entorn el 1888, s'abandona una part de les terres degut a problemes econòmics i falta de mà d'obra. Al llarg del segle XX l'elaboració del vi va anar disminuint progressivament fins a finals de la dècada dels 70 i principis dels 80 del segle XX. En aquest moment es va deixar definitivament de produir vi de forma comercial i s'opta per vendre tota la producció de raïm als grans cavistes de la zona.

L´any 2000 s'aposta per recuperar l'antiga tradició familiar d'elaboració de vins, plantant noves vinyes.

L'any 2006 es remodela l'antic celler, conservant-ne l'estructura però acondiciant-lo amb maquinària moderna i dipòsits d'acer inoxidable.

El projecte del celler neix de la voluntat de dignificar el treball de pagès a la vinya. El preu del raïm per vendre als grans cellers de la zona, no reconeix el treball del pagès ni la qualitat del raïm. Així doncs, s’inicia el projecte de fer vi artesà de qualitat amb la voluntat de respectar i reflectir el treball a les vinyes de Can Ferrer de la Vall. Clot de les Soleres elabora exclusivament amb raïm de la propietat però actualment una part important de la producció de raöm de la finca es ven als grans cellers de la zona.

El 2008 surt al mercat el primer vi negre amb la marca Clot de les Soleres.

Al Celler Clot de les Soleres elaborem exclusivament vins naturals, és a dir, sense treure res ni afegir res, sense sulfits afegits ni cap altre additiu enològic. Els nostres vins presenten característiques diferents d’un any a l’altre, com expressió de la variació climàtica de les vinyes.

Realitzem nosaltres mateixos tot el procés garantint així la procedència i qualitat dels nostres productes:
- cultiu ecològic de les vinyes,
- verema a mà i transport en caixes,
- elaboració del vi sense cap mena d'additiu i seguint el calendari biodinàmic,
- embotellat i l'etiquetat.

Totes les nostres vinyes es troben dins la finca Heretat Ferrer de la Vall, n'obtenim una producció molt reduïda d'un raïm de gran qualitat. No comprem ni raïm, ni most, ni vi, a altres productors.alt

     Localització

Les vinyes es troben al terme municipal de Piera, tenen un clima mediterrani, càlid i suau, i moltes hores d'insolació.

Estem a uns 50 Km de Barcelona i a uns 15 Km de Sant Sadurní d´Anoia.

Coordenades GPS: Latitud: 41.50137412803559  Longitud: 1.7511097999389449

Mapa a Google Maps
alt

     Els nostres vins

Al celler treballem sempre segons la filosofia i el calendari biodinàmic. Fem tots els treballs interns (trasbassaments, embotellar...) buscant el dia i la lluna més favorable. Ens agrada treballar en lluna descendent per protegir els vins. Ens agrada el dia flor pels vins de la varietats Macabeu per potenciar l'aroma. I ens agrada el dia fruita per les altres varietats de raïm per potenciar la frescor i el punt varietal.

Elaborem exclusivament vins artesans sense cap aditiu, ara anomenats vins naturals.

El vi és el producte obtingut exclusivament per fermentació alcohòlica, total o parcial, de raïm fresc, xafat o no, o de most de raïm.

Un vi natural és un vi elaborat amb, i només amb (això és important), el suc de raïm fermentat, tal com ho defineix el reglament n° 479/2008 de la Comunitat Europea en el seu annex IV, titulat "Categories de productes vitícoles". Per tant, s’elabora sense una interminable llista de productes enològics autoritzats (llevats seleccionats, sulfits, enzims, àcids, bacteris ...).

Un vi natural l'entenem com un vi sense sulfits afegits ni cap altra substància que modifiqui les propietats organolèptiques, com podrien ser llevats o enzims artificials. Tampoc afegim additius enològics. Tampoc està sotmès a cap mena de filtració ni clarificació.

Per això el nostre vi és el fruit de la fermentació del raïm en el seu estat més pur, i està ple de vida.

Els nostres vins es basen en raïms sans i equilibrats fruit d’un treball molt acurat i respectuós a les vinyes, sense cap tipus d'herbicida, productes fitosanitaris o adobs químics de síntesi. El raïm es cull a mà, amb rendiments voluntàriament limitats primant la qualitat.

Els nostres vins només contenen raïm que ha seguit el seu procés natural fins arribar al vi, sense que s´hagi modificat de cap manera. Això comporta que cada anyada el vi tingui unes característiques diferents (olor, gust, color, etc), fet que el fa un producte únic i irrepetible, en funció de la pluviometria (el total de litres caiguts aquell any), el grau de maduresa amb què s´ha collit el raïm, el terreny en què creixen els ceps, etc.


Per conservar el vi amb les seves excepcionals qualitats i mantenir-lo en estat òptim, recomanem:
- Guardar-lo en un lloc el més fresc possible (evitant l´exposició a ambients calorosos)
- Evitar l´exposició de les botelles a la llum directe del sol
- Tapar bé la botella un cop oberta i mantenir-la en refrigeració mentre no s´acabi de consumir


Aquests són els nostres vins:

alt

     Contacte
També pot seguir-nos a les xarxes socials:

facebook instagram twitter
wine in moderation
Clot de les Soleres © 2024